Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawami, solą i
pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i usmaż
kurczaka, dodając po chwili czosnek. Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu,
odkładając je na ręczniki papierowe, przestudzić. Pieczarki oraz cebulę pokroić
w kosteczkę i podsmażyć. Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
Następnie naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku
zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5 - 2 cm. Po środku ma zostać ok 4
- 5 cm niepociętego ciasta.
Na tak przygotowanym cieście ułożyć pierś kurczaka, na to
podsmażone pieczarki. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli. Po nałożeniu
farszu zapleść ciasto. Paseczki przekładać na zmianę prawy - lewy.
Gotowe 'warkocze' włożyć na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-25 minut - aż do momentu
kiedy ciasto stanie się złociste i chrupiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz