sobota, 3 listopada 2012

kurczak w cieście francuskim

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w paski, oprószyć przyprawami, solą i pieprzem. Czosnek pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i usmaż kurczaka, dodając po chwili czosnek. Mięso odsączyć z nadmiaru tłuszczu, odkładając je na ręczniki papierowe, przestudzić. Pieczarki oraz cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć. Ciasto francuskie przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
Następnie naciąć w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia około 8 cm, w odstępach co 1,5 - 2 cm. Po środku ma zostać ok 4 - 5 cm niepociętego ciasta. 


Na tak przygotowanym cieście ułożyć pierś kurczaka, na to podsmażone pieczarki. Na wierzch kładziemy plasterki mozzarelli. Po nałożeniu farszu zapleść ciasto. Paseczki przekładać na zmianę prawy - lewy. 
Gotowe 'warkocze' włożyć na 15 minut do lodówki.



Po wyjęciu posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20-25 minut - aż do momentu kiedy ciasto stanie się złociste i chrupiące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz