piątek, 8 lutego 2013

lasagne


 Składniki:
500g mięsa mielonego
 500g szpinaku
makaron do lasagne
1 duża cebula  
6 ząbków czosnku
słoiczek sosu pomidorowego
łyżka masła
sól, pieprz
bazylia, oregano
starty ser żółty
oliwa

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie razem z wyciśniętymi trzema ząbkami czosnku. Dodać mielone mięso, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości. Jak już będzie odpowiednio miękkie, dolać sos pomidorowy.

2. Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła i dodać szpinak. Podsmażyć. Dodać 3 ząbki wyciśniętego czosnku i doprawić do smaku solą i pieprzem. Poddusić jeszcze 2-3 minuty.


3. Przygotować sos beszamelowy.Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując aby się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!

4. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą. Płaty makaronu wcześniej lekko zmiękczyć wrzątkiem. Układać warstwami płaty makaronu do lasagne, mięso, makaron, szpinak itd. Każdą warstwę z mięsem polewać sosem beszamelowym. Wierzch lasagne również polać sosem. Posypać bazylią lub oregano. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku około 15-20 minut w 150-170 stopniach. Na 2-3 minuty przed wyciągnięciem z piekarnika całość posypać starym serem żółtym i zostawić aż się rozpuści.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz