piątek, 8 lutego 2013

tarta z mięsem mielonym i warzywami



Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki (pszennej tortowej)
150 g masła (schłodzonego)
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżeczka soli
1 jajko

Składniki na nadzienie:
1 cukinia
 1 bakłażan
 2 marchewki
 350g mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2,5 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Przygotowanie ciasta:
Rozwałkować ciasto i włożyć do foremki. Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać  groch dla obciążenia. Piec  w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ściągnąć z ciasta groch i dopiec kolejne 5 minut.

Przygotowanie sosu:
Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując aby się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!

Przygotowanie nadzienia:
 Mięso wyłożyć na ostudzone ciasto. Następnie wylać sos. Bakłażan, cukinię i marchewkę pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (najlepiej to zrobić obieraczką do warzyw wtedy paseczki wyjdą jednakowej grubości). Układać paseczki obok siebie. Całość posmarować oliwą i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz