środa, 12 września 2012

roladki z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami w wędzonym boczku


 Marynata do piersi z kurczaka: 
Posiekaną garść pokrojonego drobno tymianku wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszać i odstawić. 


Cukinię pokroić w plastry o szerokości 1 cm, doprawić odrobiną pieprzu i małą ilością (ok. 1 łyżka) marynaty do mięsa. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5-10 minut.


Każdy kawałek piersi z kurczaka rozłożyć na folii spożywczej, przykryć drugim kawałkiem folii i rozbić na cienkie plastry. Odkryć folię, natrzeć z obu stron i ponownie zawinąć w folię spożywczą (każdy plaster osobno). Następnie włożyć tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki. Suszone pomidory i ser mozzarella pokroić w cienkie paski i odstawić na bok. Na patelni grillowej podsmażyć cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona. Posolić dopiero pod koniec smażenia.


Sos: 
Pozostałe suszone pomidory zmiksować wraz z zalewą. Dodać niewielką ilość tymianku, soli i pieprzu. 

Wędzony boczek rozłożyć na blacie po 2 plasterki obok siebie, tak aby zachodziły na siebie. Nadzienie z suszonych pomidorów i mozzarelli rozłożyć po równo na środek każdej piersi, dokładnie zwinąć w roladkę. Każdą roladkę ułożyć na plasterkach boczku i dokładnie zawinąć ją wokół każdej porcji kurczaka. 
Tak przygotowane roladki usmażyć na patelni grillowej. Polać sosem. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami. 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz