środa, 12 września 2012

tarta z jeżynami

Ciasto zagnieść, zlepić w kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na conajmniej 30 minut do lodówki.  Po tym czasie wyjąć schłodzone ciasto, lekko rozwałkować podsypując mąką.  Wylepić foremkę, włożyć na wierzch kawałek folii aluminiowej i wsypać suchy groch lub fasolkę aby ciasto nam zbytnio nie urosło. 
Piekarnik nagrzać do 200stC. Wstawić do pieca na 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10minut). 
Upieczone spód odstawić do wystygnięcia. 

Składniki na krem:
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%
- 300g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego

Śmietankę dobrze schłodzić. Ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywno. Ser wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać do śmietany 2 łyżki serka i dobrze wymieszać. Następnie dołożyć resztę i dokładnie wymieszać łyżką.  Krem wyłożyć na upieczony wcześniej spód. Udekorować owocami. 
Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz