sobota, 22 grudnia 2012

łódeczki z mięsnym farszem

    Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wymieszać z drożdżami, jogurtem i oliwą. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wyrobić gładkie ciasto dodając trochę  letniej  wody  tak aby ciasto nie było rzadki ani za suche. U mnie to mniej więcej 1/3 szklanki.  Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. 

     Sposób przygotowania farszu:
Pieczarki pokroić w plasterki i dusić na maśle przez około 20 minut.  Paprykę, pomidora i cebulę pokroić  w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać  mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku ostrą papryką , solą i pieprzem. 

Gdy ciasto już wyrośnie podzielić je na 5 części i uformować z nich owalne placki. Każdy placek posmarować  ketchupem lub sosem pomidorowym i odstawić na 10 minut. Po tym czasie nałożyć farsz i połączyć  końcówki tworząc kształt przypominający łódeczki. (Ja na wierzch położyłam jeszcze parę plasterków mozzarelli.) 
Zapiekać w 180 stopniach około 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz