sobota, 22 grudnia 2012

musaka ziemniaczana

  Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na rozgrzanej patelni.  Dodać mięso i podsmażyć.  Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać pomidory z puszki i wino. Wymieszać i dusić całość ok 5-6 minut. Następnie dodać śmietanę. 
Ziemniaki gotować około 15 minut, odcedzić i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w podłużne plastry, podsmażyć na patelni grillowej. Formę do pieczenia wysmarować oliwą Wyłożyć  pierwszą warstwę ziemniaków, na to wyłożyć mięsny farsz. Przykryć warstwą cukinii i wyłożyć drugą warstwę farszu. Przykryć ostatnią warstwą ziemniaków. Całość polać sosem beszamelowym. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wstawić formę i zapiekać 20-25 minut. 

1 komentarz:

  1. Zamiast cukini lepiej użyć bakłażany, wtedy musaka ma głębszy smak, no i bez papryki, żeby tego smaku nie zabijać nadmiarem dodatków:)

    OdpowiedzUsuń