wtorek, 21 sierpnia 2012

bułeczki drożdżowe ze śliwkami


Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby ciasto urosło. 
Rada: Aby ciasto szybciej podwoiło objętość można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody, lub nagrzać piekarnik do 50oC, otworzyć i wstawić miskę z ciastem. 


W czasie gdy ciasto nam wyrasta możemy przygotować kruszonkę:
- 100g masła
- 100g cukru
- 200g mąki
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i pokrojone masło. Najpierw lekko posiekać całość nożem. Następnie lekko pocierać ciasto tak, aby masło przybrało formę małych kuleczek otoczonym mąką i cukrem. 

Po wyrośnięciu ciasta należy je "odgazować" uderzając w nie kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko wyrobić, aż będzie gładkie i da się formować małe kulki. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem, spłaszczyć, wgnieść dołek i w dołku umieścić nadzienie. W moim przypadku to śliwki podzielone na ćwiartki. Owoce posypać kruszonką i odczekać ok. 15-20 minut, aż drożdżówki trochę podrosną. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w ok. 180 ˚C przez ok 25 minut. 
Gotowe, ostudzone bułeczki można polać lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz