Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i schłodzone masło. Wszystko posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem.
Nadzienie: - 6 dużych jabłek do szarlotki np. szarej renety (lub dowolnych)
- 75 g cukru
Jabłka opłukać i obrać. 3 pokroić w małą kostkę (o szer. ok. 5 mm). Wrzucić do garnka, wsypać cukier. Wlać 4 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Ugotowane jabłka wyłożyć do formy z ciastem. Pozostałe 3 jabłka pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć je na wierzchu w okrąg, zaczynając od brzegu formy. Posypać łyżką cukru.
Wierzch możemy udekorować startym kruchym ciastem które zostało nam ze spodu.
Tarte wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C na 40-50 minut. Gotowe ciasto można posypać cynamonem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Tarta właśnie dochodzi w piekarniku:)
OdpowiedzUsuńTylko spód podpiekłam wcześniej przez 10min w piekarniku, a na wierzchu ułożyłam kratownice z pasków ciasta:)