poniedziałek, 13 sierpnia 2012

zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym w sosie serowym



Sposób przygotowania: 
Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Fasolkę natomiast pociąć na mniejsze kawałki. Gotować razem 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz natką pietruszki. Wszystko razem usmażyć.

Sos serowy:

Śmietanę wymieszać z jajkami, startym żółtym serem, serkami topionymi oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodać 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki zmiksować blenderem.


W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym ułożyć kolejno:
mięso mielone
starty żółty ser
sos serowy
kalafior i fasolkę
sos serowy
starty żółty ser  
Wierzch udekorować plasterkami pomidora. (Ja posypałam też niewielką ilością oregano) 
Zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze180°C. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz