piątek, 17 sierpnia 2012

makaronowe muszle z mięsem mielonym, szpinakiem i serem feta



Sposób przygotowania:
Makaron obgotować na pół twardo w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. W rondlu rozmrozić szpinak, dodać ser feta oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mięso podsmażyć z cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia. Napełnić muszle łyżeczką mięsa i łyżeczką szpinaku z serem. Następnie ułożyć ciasno na wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne. Jeśli mamy małe naczynie możemy układać warstwami.



Sposób przygotowania sosu: 
Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!
Muszle polać sosem beszamelowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 30-40 minut. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz