czwartek, 20 września 2012

tarta z tuńczykiem i szpinakiem


Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopniCiasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem. Wyłożyć na wierzch kawałek folii aluminiowej i wsypać suchy groch lub fasolkę aby ciasto nam zbytnio nie urosło. 
Piekarnik nagrzać do 200stC. Wstawić do pieca na 15 minut, zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10minut). Upieczone spód odstawić do wystygnięcia. 


Sposób przygotowania nadzienia:
Szpinak przelać wrzątkiem na sitku. Po przestygnięciu bardzo dobrze odcisnąć z wody. Poddusić z czosnkiem na maśle. Tuńczyka rozdrobnić. 


Sposób przygotowania sosu: 
Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!


Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie rozdrobnionego tuńczyka. Wszystko zalać ciepłym sosem beszamelowym. Wierzch można posypać parmezanem lub żółtym serem. Tartę piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni. 
            Smacznego!


2 komentarze:

  1. Doskonała zimna przekąska dla koneserów, bo tuńczyk swój smaczek ma...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również tartę z wędzonym łososiem - pyszności!
      Pozdrawiam
      Ewa

      Usuń