sobota, 3 listopada 2012

papryka faszerowana mięsem mielonym


Sposób przygotowania:
Papryki naciąć wzdłuż  i wyciąć gniazda z pestkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. 
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, podlać dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem, aż zmniejszą objętość o połowę. Czerwoną paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć ok 6-8 minut. Następnie dodać mięso mielone. Doprawić do smaku. Smażyć do momentu gdy mięso zacznie się rumienić - wtedy dodać przecier pomidorowy, bazylię i oregano. Po usmażeniu odlać nadmiar tłuszczu, który powstał po wytopieniu się z mięsa. Wymieszać z pieczarkami. Tak przygotowanym farszem napełnić papryki. Na każdej położyć plaser mozzarelli i posypać suszoną bazylią. 
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20-30 minut.
Podawać z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz