niedziela, 4 listopada 2012

tarta z dynią, buraczkami i kozim serem

Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki (pszennej tortowej)
- 150 g masła (schłodzonego)
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody. Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem. Wyłożyć na wierzch kawałek folii aluminiowej i wsypać suchy groch lub fasolkę aby ciasto nam zbytnio nie urosło. 
Piekarnik nagrzać do 200 stC. Wstawić do pieca na 15 minut Następnie zdjąć obciążenie i dopiec na rumiano (5-10 minut). Upieczony spód odstawić do wystygnięcia. 



Sposób przygotowania nadzienia:
Dynię i buraki obrać i pokroić na duże kawałki. Rozłożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w 180°C przez 35 minut. Kurczaka posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę i obsmażyć lekko na oliwie z dodatkiem czosnku, tak by tylko zabielił się z każdej strony, dalej już będzie dochodził w piekarniku. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłożyć upieczoną dynię, buraki i kurczaka. Między nimi rozłożyć kawałki koziego sera. Wszystko zalać sosem beszamelowym, posypać małymi kawałkami buraków i natką pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz