sobota, 3 listopada 2012

risotto z burakami i pieczoną dynią



Sposób przygotowania: 
Bulion zagotować i trzymać gorący na małym ogniu. Buraczki dokładnie umyć, zalać 1 litrem wody, ugotować do miękkości, odcedzić. Obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Dynię pokroić na kawałki, wyłożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawić naczynie z dynią i piec około 20 minut.

Masło roztopić na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli. Dodać ryż, podsmażyć chwilę mieszając. Wlać wino i odparować. Następnie stopniowo wlewać do niego bulion (po jednej chochelce) cały czas mieszając. Kiedy ryż pochłonie całkowicie jedną porcja bulionu, dodać kolejną. W ten sposób gotować go przez 15 - 17 minut. Po ok 10 minutach dodać pokrojone w kostkę uprzednio ugotowane buraki. W międzyczasie kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie.  

Na koniec smażenia risotto nie powinno być wodniste (może pozostać trochę bulionu). Ryż musi być al dente ale i jednocześnie miękki. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić na 1 minutę.  Doprawić solą oraz pieprzem, dodać gałkę muszkatołową do smaku. Tak przyrządzone risotto podawać z kurczakiem i pieczoną dynią. Można posypać natką pietruszki lub inną ulubioną przyprawą. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz