sobota, 3 listopada 2012

tort naleśnikowy z mięsem i brokułami


Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki wody gazowanej
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:
Mąkę zmiksować z jajkami olejem i wodą gazowaną na gładką masę, tak żeby nie było grudek. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając. Posolić i dodać łyżeczkę oleju.
Naleśniki smażyć na patelni na odrobinie oleju lub na zupełnie suchej patelni teflonowej.

Sposób przygotowania: 
Brokuły blanszować w osolonym wrzątku przez kilkadziesiąt sekund, odcedzić, przelać zimną wodą i zmiksować na gładką masę wraz z ząbkiem czosnku.  Mięso mielone podsmażyć z drobno pokrojoną cebulką. Dodać przecier pomidorowy i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez parę minut.

Formę do pieczenia wysmarować kroplą oliwy i układać kolejno warstwami: 
- naleśnik
- mięso
- naleśnik
- brokuły
- naleśnik itd. 
Wierzch posypać tartym żółtym serem i oregano. Możemy też ułożyć plastry świeżych pomidorów. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz