poniedziałek, 9 lipca 2012

kurczak stir fry z orzeszkami ziemnymi


Marynować kurczaka w sodzie oczyszczonej przez 20 minut, potem bardzo dokładnie go opłukać (najlepiej 2-3 razy wymienić wodę). Następnie umytego kurczaka marynować przez 15 minut w skrobi kukurydzianej i occie ryżowym.

sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki sosu i odstawiamy. 
Rozgrzać olej w woku (jeśli ktoś nie posiada może być zwykła patelnia) i wrzucamy kurczaka.
Smażyć dopóki zmieni kolor na biały i odstawić. Dodać łyżkę oleju i dorzucić imbir, zieloną
paprykę i cebulę. Smażyć póki warzywa  nie zmiękną, ale cały czas pozostaną lekko twarde.
Na samym końcu dorzucić papryczkę chili, smażyć jeszcze przez około 30 sekund i odstawić.
Na patelnię (woka) wlać ½ łyżki oleju i smażyć orzeszki aż zbrązowieją. Dodać do nich
kurczaka i warzywa i wszystko razem dobrze wymieszać. Dodać sos i smażyć póki zgęstnieje.
Ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz