Składniki:
- dwie pojedyncze piersi z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek z bazylią
- dwie łyżki musztardy francuskiej
- pół łyżeczki curry (opcjonalnie)
- pęczek zielonych szparagów
- ziemniaki lub warzywa jako dodatek
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka opłukać i delikatnie rozgnieść pięścią. Ułożyć w głębokim
naczyniu. Wymieszać musztardę z oliwą i (opcjonalnie) curry. Powstałą marynatą
zalać kurczaka i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Szparagi umyć,
odłamać zdrewniałe końce (same złamią się we właściwym miejscu). Włożyć do koszyczka do
gotowania na parze lub położyć na sitku. Koszyczek lub sitko zawiesić na
garnku z gotującą się wodą i gotować przez 5 minut aż szparagi zmiękną. Od
razu przelać szparagi zimną wodą i odłożyć.
Na patelni grillowej rozgrzać 2 łyżki oliwy i włożyć zamarynowane piersi kurczaka. Grillować mięso przez około 5 - 6 minut z jednej strony, aż pojawią się ciemne paski, następnie przełożyć na drugą stronę i grillować przez kolejne 5 minut. Nie ruszać więcej mięsa podczas grillowania, aby go nie pozbawić soków i nie przesuszyć. Mięso powinno być zrumienione z zewnątrz a miękkie i soczyste w środku. Pod koniec wrzucić na patelnie warzywa. Podawać z sosem holenderskim.
Wygląda i smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuń