piątek, 6 lipca 2012

pierożki hiszpańskie

    Nadzienie:
Cebulkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć do rondla i poddusić na rozgrzanej oliwie. Do miękkiej cebulki dodać mięso, a gdy się przyrumieni dodać pozostałe składniki.
Dusić na wolnym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem.
    
    Ciasto:
Margarynę rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do miski wsypać mąkę, wlać roztopioną margarynę, sok z cytryny i tyle mleka by ciasto dało się zagnieść. Zagniatać ciasto na podsypanym mąką stole aż będzie gładkie. Cienko rozwałkować. Wyciąć kółka o średnicy około 8cm. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić przy pomocy widelca. Pierożki ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w 180stC.             
  
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz