Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem.
Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić dokładnie. W razie gdyby ciasto było zbyt kruche można dodać ciepłej wody (ja dodałam 3 łyżki). Ciasto należy wyrabiać ok 15 minut wtedy będzie naprawdę puszyste. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ciasto rozwałkować na koło o średnicy trochę większej niż średnica foremki. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć spód widelcem.
Sposób przygotowania nadzienia:
Szpinak przelać wrzątkiem na sitku. Po przestygnięciu bardzo dobrze odcisnąć z wody. Kurczaka posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę i odsmażyć lekko na oliwie, tak by tylko zabielił się z każdej strony, dalej już będzie dochodził w piekarniku. Szpinak poddusić z czosnkiem na maśle. Ser feta pokroić w kostkę.
Szpinak przelać wrzątkiem na sitku. Po przestygnięciu bardzo dobrze odcisnąć z wody. Kurczaka posypać solą i pieprzem, pokroić w kostkę i odsmażyć lekko na oliwie, tak by tylko zabielił się z każdej strony, dalej już będzie dochodził w piekarniku. Szpinak poddusić z czosnkiem na maśle. Ser feta pokroić w kostkę.
Sposób przygotowania sosu:
Na wolnym ogniu rozpuścić masło, pilnując by się nie przypaliło. Następnie pomału wsypywać mąkę cały czas mieszając, uważając by nie porobiły się grudki. Gdy masa będzie już gładka wlać powoli zimne mleko (cały czas mieszając wszystko, by połączyło się ze sobą), doprawić sos do smaku i podgrzać go na wolnym ogniu aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Nie wolno dopuścić do zagotowania się sosu!
Na ciasto wyłożyć szpinak, następnie podpieczonego kurczaka i ser feta. Wszystko zalać ciepłym sosem beszamelowym. Na wierzchu można ułożyć kratkę z pasków kruchego ciasta. Tartę piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńTarta zdecydowanie do wypróbowania w następny weekend. Bardzo fajny blog. Ciekawie przedstawione przepisy. Tak inaczej niż na innych blogach.
Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy.
Karolina
czy do sera feta można dodać jeszcze mozzarele ?
OdpowiedzUsuńczy to będzie dobre poruwnanie ?
Dzień dobry, mogłaby Pani wytlumaczyc jak zrobic sos beszamelowy?
OdpowiedzUsuńSkładniki jak i sposób przygotowania sosu znajdzie Pani w powyższym poście :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ewa
Na zdjęciu jest jeszcze jajko, co jest nieco mylące, bo nie ma o nim mowy w przepisie
OdpowiedzUsuńNa liście składników nie ma jajka - tak samo jak w opisie przyrządzenia sosu. Na zdjęciu jajko jest małą 'dekoracją' ;)
OdpowiedzUsuńPiękne te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję - już niedługo świeża 'porcja' przepisów ;) więc zapraszam do odwiedzania mojego bloga
UsuńDziś przetestowałam przepis :) Jest wspaniały. Tarta wyszła baaardzo dobra. Chętnie przetestuje inne przepisy ze szpinakiem :) Pozrawiam Ewelina
OdpowiedzUsuńzrobiłam już taką ale zamiast, szpinaku dałam brokuły i ominęłam ser feta bo moi rodzice za nimi nie przepadają ale wyszła super ;) a dzisiaj robię oryginał ze szpinakiem i fetą dla mnie i męża :)
OdpowiedzUsuńtarta z brokułami też jest pyszna - już niedługo pojawi się na moim blogu w towarzystwie suszonych pomidorów ;)
Usuńpozdrawiam :)
a ja tą tartę robię już drugi raz,jest bardzo smaczna,wyląduje na świątecznym stole :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis wygląda smakowicie :) jutro na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńPS. Mała uwaga w przepisie na nadzienie prawdopodobnie omyłkowo wpisała Pani dwa razy pierś z kurczka ;)
Tarta wygląda przepysznie, a zdjęcia zachęcają do konsumpcji:) Przymierzam się do zrobienia tej tarty, jednak będzie to mój debiut, jeśli chodzi o tego typu wypieki i mam kilka wątpliwości. Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania, będę niezmiernie wdzięczna! :)
OdpowiedzUsuń1. Jaką średnicę ma foremka do tarty ze zdjęcia?
2. Ciasto należy włożyć na minimum 30 min do lodówki czy zamrażalnika? Czy ciasto należy wcześniej jakoś chwilę podpiec, czy tak jak wywnioskowałam z przepisu ułożyć składniki na rozwałkowanym surowym cieście i podpiec dopiero wszystko razem?
3. Jak dużo kurczaka użyto w przepisie?
4. Czy szpinak należy/można doprawić czymś poza czosnkiem? Z reguły dodawałam do niego jeszcze pieprz, sól, gałkę m. i inne zioła, ale nie chciałbym by w tym przypadku jakoś "zaburzyło" to smak całości...
5. Czy jeśli mam nieco inną foremkę (płytką, metalową) to i tak wszystko powinno się udać jak w przepisie powyżej?
Wiem, że tych pytań wyszło całkiem sporo, ale dopiero zaczynam swoją przygodę z gotowaniem i chciałabym mieć pewność, że nie popełnię jakiegoś podstawowego błędu.
Pozdrawiam!!! :)
B.